Co oko nevidí

Kultivace bakterií aneb „chcete si vypěstovat vlastní bakterii“?

Chcete doma vyzkoušet „rozmnožit si“ vlastní bakterie? Kultivace bakterií znamená množení bakterií v laboratorních podmínkách. Při kultivaci se bakterie nacházejí v prostředí, ve kterém se snažíme pěstovaným mikroorganizmům nahradit jejich přirozené podmínky, jež jim poskytoval hostitelský organizmus nebo prostředí, ve kterém se nacházely. Množení bakterií probíhá na kultivačních půdách – např. agarová půda. Jak si takovou půdu připravit a jak začít s kultivací?

 

Materiál: (na 1 litr agarové půdy)

  • 250 g brambor
  • 10 g glukózy
  • 10 g masoxu
  • 20 g agaru

 

Postup:

Brambory nastrouháme i se slupkou, vaříme 15 minut v 1 litru vody (ideálně použijeme destilovanou). Ke směsi přidáme masox a vaříme dalších 5 minut. Směs scedíme přes bavlněnou tkaninu a opět přivedeme k varu. Vaříme dalších 5 minut a přidáme glukózu, opět vaříme a nakonec přidáme agar. Pečlivě mícháme, aby ve směsi nebyly větší kousky. Připravenou tekutinu nalijeme do Petriho misek a poté můžeme obtisknout část těla, předmět apod. Čekáme asi 4 dny, než se nám začnou bakterie množit. Misku je dobré otočit dnem vzhůru, aby nedocházelo k usazování vodních kapek na agaru. Pokud jsme si otiskli na agar část těla, umístíme misku na teplejší místo (ideálně 37oC). Své vzorky můžeme porovnat s obrázky.

 

Vzorky po týdnu

1. Obtisk ruky

obtisk ruky

 

2. Obtisk boty

obtisk boty