Denaturace vajec
Jak na míchaná vajíčka bez sporáku? ▶ VIDEO
Vajíčka můžete uvařit za použití lihu a bez zdroje tepla. Že je to nemožné? Naopak, díky denaturaci bílkovin se vejce srazí po přidání lihu.
Co budeme potřebovat
- syrové vejce
- menší plastová miska
- vidlička
- 0,1 dcl lihu ve sklenici
Postup
1. Vejce rozklepneme do plastové misky.
2. K vajíčkům do misky přilijeme líh.
3. Vidličkou mícháme, dokud vejce nezmění strukturu.
Vysvětlení
Denaturace bílkovin je změna struktury (prostorového uspořádání) bílkovin způsobená např. zvýšenou teplotou (klasická míchaná vajíčka na pánvi) nebo třeba alkoholem – jako v tomto pokusu.
Bílkoviny jsou také v lidském těle. Proto jsou pro tělo nebezpečné horečky, kdy teplota organismu stoupne nad 40 °C i výše. Déle trvající teplota nad 41°C totiž může poškodit mozek. Nad 42,4°C je poškození mozku nezvratné, protože při tak vysoké teplotě již dochází právě k denaturaci některých bílkovin.
Koukněte na video s pokusem
Informace pro Vás
- pokusy si užijete také u nás ve VIDA! každý víkend na dílničkách
- podívejte se na aktuální dílničky s pokusy →