Denaturace vajec

Denaturace vajec

Jak na míchaná vajíčka bez sporáku? ▶ VIDEO

Vajíčka můžete uvařit za použití lihu a bez zdroje tepla. Že je to nemožné? Naopak, díky denaturaci bílkovin se vejce srazí po přidání lihu.

Co budeme potřebovat

  • syrové vejce
  • menší plastová miska
  • vidlička
  • 0,1 dcl lihu ve sklenici

Denaturace vajec / materiál

 

Postup

1. Vejce rozklepneme do plastové misky.

Rozklepneme vajíčka

 

2. K vajíčkům do misky přilijeme líh.

Nalijeme lih

 

3. Vidličkou mícháme, dokud vejce nezmění strukturu.

Mícháme vidličkou

 

Vysvětlení

Denaturace bílkovin je změna struktury (prostorového uspořádání) bílkovin způsobená např. zvýšenou teplotou (klasická míchaná vajíčka na pánvi) nebo třeba alkoholem – jako v tomto pokusu. 

Hotová vajíčka

 

Bílkoviny jsou také v lidském těle. Proto jsou pro tělo nebezpečné horečky, kdy teplota organismu stoupne nad 40 °C i výše. Déle trvající teplota nad 41°C totiž může poškodit mozek. Nad 42,4°C je poškození mozku nezvratné, protože při tak vysoké teplotě již dochází právě k denaturaci některých bílkovin.

Koukněte na video s pokusem

Informace pro Vás

  • pokusy si užijete také u nás ve VIDA! každý víkend na dílničkách
  • podívejte se na aktuální dílničky s pokusy →

Sdílejte!

Aby vám už nikdy nic neuniklo

Vymýšlíme pořád něco nového a vy o tom můžete vědět mezi prvními, stačí tady teď nechat svůj e-mail.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů.

VIDA! Program

26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Vyhledávání

Zadejte hledný výraz a potvrďte

Možná hledáte