Denaturace vajec

Denaturace vajec

Jak na míchaná vajíčka bez sporáku? ▶ VIDEO

Vajíčka můžete uvařit za použití lihu a bez zdroje tepla. Že je to nemožné? Naopak, díky denaturaci bílkovin se vejce srazí po přidání lihu.

Co budeme potřebovat

  • syrové vejce
  • menší plastová miska
  • vidlička
  • 0,1 dcl lihu ve sklenici

Denaturace vajec / materiál

 

Postup

1. Vejce rozklepneme do plastové misky.

Rozklepneme vajíčka

 

2. K vajíčkům do misky přilijeme líh.

Nalijeme lih

 

3. Vidličkou mícháme, dokud vejce nezmění strukturu.

Mícháme vidličkou

 

💡 Vysvětlení

Denaturace bílkovin je změna struktury (prostorového uspořádání) bílkovin způsobená např. zvýšenou teplotou (klasická míchaná vajíčka na pánvi) nebo třeba alkoholem – jako v tomto pokusu. 

Hotová vajíčka

 

Bílkoviny jsou také v lidském těle. Proto jsou pro tělo nebezpečné horečky, kdy teplota organismu stoupne nad 40 °C i výše. Déle trvající teplota nad 41°C totiž může poškodit mozek. Nad 42,4°C je poškození mozku nezvratné, protože při tak vysoké teplotě již dochází právě k denaturaci některých bílkovin.

Koukněte na video s pokusem

Informace pro Vás

  • Pokusy si můžete vyzkoušet také u nás ve VIDA! Každý víkend si užijete experimenty v našich labodílnách.

Sdílejte!

Aby vám už nikdy nic neuniklo

Vymýšlíme pořád něco nového a vy o tom můžete vědět mezi prvními, stačí tady teď nechat svůj e-mail.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů.

VIDA! Program

1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012

Vyhledávání

Zadejte hledný výraz a potvrďte

Možná hledáte