
Denaturace vajec
Jak na míchaná vajíčka bez sporáku? ▶ VIDEO
Vajíčka můžete uvařit za použití lihu a bez zdroje tepla. Že je to nemožné? Naopak, díky denaturaci bílkovin se vejce srazí po přidání lihu.
Co budeme potřebovat
- syrové vejce
- menší plastová miska
- vidlička
- 0,1 dcl lihu ve sklenici
Postup
1. Vejce rozklepneme do plastové misky.
2. K vajíčkům do misky přilijeme líh.
3. Vidličkou mícháme, dokud vejce nezmění strukturu.
💡 Vysvětlení
Denaturace bílkovin je změna struktury (prostorového uspořádání) bílkovin způsobená např. zvýšenou teplotou (klasická míchaná vajíčka na pánvi) nebo třeba alkoholem – jako v tomto pokusu.
Bílkoviny jsou také v lidském těle. Proto jsou pro tělo nebezpečné horečky, kdy teplota organismu stoupne nad 40 °C i výše. Déle trvající teplota nad 41°C totiž může poškodit mozek. Nad 42,4°C je poškození mozku nezvratné, protože při tak vysoké teplotě již dochází právě k denaturaci některých bílkovin.
Koukněte na video s pokusem
Informace pro Vás
- Pokusy si můžete vyzkoušet také u nás ve VIDA! Každý víkend si užijete experimenty v našich labodílnách.