
Izolování DNA
Jak DNA doopravdy vypadá?
Podívejte se, jak DNA skutečně vypadá a zkuste si izolovat DNA z obyčejného banánu!
Co budeme potřebovat?
- cca 1/3 banánu
- lžičku
- kuchyňské prkénko
- kelímek
- kádinku
- trychtýř
- papírový filtr do kávovaru (V60)
- sůl (2 špetky)
- šampon
- destilovanou vodu
- líh (vychlazený, z lednice)
- Petriho misku nebo talířek z čirého skla
- list černého papíru nebo tmavý povrch
Postup
1. V kelímku smíchejte šampon a sůl.
2. Přilijte destilovanou vodu a opět opatrně smíchejte, ať tekutina nepění.
3. Banán na prkénku druhou stranou lžičky nakrájejte na kousky.
4. Nakrájený banán nasypte do kelímku s připravenou směsí.
5. Banán důkladně rozdrťte třením lžící o stěny kelímku.
6. Postavte trychtýř na kádinku nebo sklenici a vložte do něj papírový kávový filtr. Nalejte dovnitř připravenou směs, kterou necháte filtrem prokapat. Filtrace může trvat i několik minut.
7. Petriho misku či talířek z čirého skla položte na tmavý povrch (kvůli světlu). Do misky či talířku nalejte vychlazený líh, do kterého přidáte kapku vyfiltrovaného roztoku s banánem.
8. Vezměte si lupu a pozorujte. V lihu uvidíte vysráženou bílou DNA!
Vysvětlení
DNA se nachází v jádře buňky. V rostlinné buňce je chráněna dvěma typy bariér – pevnou buněčnou stěnou a lipidickými membránami. Mačkáním dužniny ovoce narušíme vnější buněčnou stěnu. Vnitřní membrány rozruší šampon. Spolu s DNA se do roztoku uvolní i ostatní látky, jako jsou enzymy štěpící DNA (DNázy). Činnosti DNáz musíme zabránit – rozkládaly by „naši“ DNA. DNázy potřebují ke správné funkci hořečnatý ion. Pokud při izolaci použijeme šampon s přídavkem EDTA (kyselina ethylendiamintetraoctová), hořečnaté ionty se na ni navážou a my tak vyřadíme DNázy z provozu. Následnou filtrací odstraníme z roztoku všechny nerozpustné části buňky. Nalitím získaného roztoku do studeného ethanolu (lihu) DNA vysrážíme.
Informace pro Vás
- místo kádinky lze použít sklenici, nebo druhý kelíme
- užijte si pokusy ve VIDA! na našich dílničkách o víkendech a prázdninách