Kukuřičná křupka
Jak fungují enzymy? ▶ VIDEO
Slyšeli jste někdy slovo enzym? Enzymy se nachází i v lidském těle a ovlivňují rychlost chemických reakcí. Jsou dokonce i v našich slinách. A my si ukážeme, co dělají v kombinaci s kukuřičnou křupkou.
Co budeme potřebovat
- 1 kukuřičná křupka
- 2 průhledné, plastové kelímky (objem 200 ml)
- dřevěná míchátka
- voda v umělohmotné nádobce
- jodová dezinfekce (Betadine nebo Iodisol
Postup
1. Půlku křupky nadrobíme do jednoho z plastových kelímků a zalijeme vodou.
2. Druhou polovinu křupky rozkoušeme a plivneme do druhého plastového kelímku. Opět dolijeme vodou.
3. Do každého kelímku nakapeme roztok jodu. Budou stačit 2 kapky.
4. Následně je nutné obsah v obou kelímcích pořádně promíchat, aby se nám objevil výsledek. K míchání použijeme dřevěná míchátka.
5. Pozorujeme, že kelímek bez slin je tmavě fialový, zato kelímek se slinami je světlejší, při delším míchání se odbarví úplně.
Vysvětlení
V kukuřičné křupce se nachází škrob složený z jednoduchého cukru. Cukry jsou tak navázané do dlouhé molekuly jeden pěkně za druhým! Sliny obsahují enzym amylázu, která narušuje vazby mezi částečkami cukru ve škrobu. Jod v dezinfekci se váže pouze na škrob a vzniká tak fialové barvivo. Když jsou ale vazby mezi cukry narušeny, jod se nemá kde navázat a barvu nevytvoří. Roztok tak postupně světlá, až barva vymizí úplně.
Podívejte se na video s pokusem
Informace pro Vás
- UPOZORNĚNÍ: rozkousanou křupku po pokusu nekonzumujte
- pokusy si užijete také u nás ve VIDA! každý víkend na dílničkách
- podívejte se na aktuální dílničky s pokusy →