Kukuřičná křupka

Jak fungují enzymy?

Slyšeli jste někdy slovo enzym? Enzymy se nachází i v lidském těle a ovlivňují rychlost chemických reakcí. Jsou dokonce i v našich slinách. A my si ukážeme, co dělají v kombinaci s kukuřičnou křupkou.

Co budeme potřebovat

  • 1 kukuřičná křupka
  • 2 průhledné, plastové kelímky (objem 200 ml)
  • dřevěná míchátka
  • voda v umělohmotné nádobce
  • jodová dezinfekce (Betadine nebo Iodisol

Pokus s kukuřičnou křupkou / materiál

 

Postup

1. Půlku křupky nadrobíme do jednoho z plastových kelímků a zalijeme vodou.

Pokus křupka

 

2. Druhou polovinu křupky rozkoušeme a plivneme do druhého plastového kelímku. Opět dolijeme vodou.

Pokus křupka


3. Do každého kelímku nakapeme roztok jodu. Budou stačit 2 kapky.

Kukuřičná křupka / pokus


4. Následně je nutné obsah v obou kelímcích pořádně promíchat, aby se nám objevil výsledek. K míchání použijeme dřevěná míchátka.

Křupka / pokus


5. Pozorujeme, že kelímek bez slin je tmavě fialový, zato kelímek se slinami je světlejší, při delším míchání se odbarví úplně.

Pokus s křupkou


Vysvětlení

V kukuřičné křupce se nachází škrob složený z jednoduchého cukru. Cukry jsou tak navázané do dlouhé molekuly jeden pěkně za druhým! Sliny obsahují enzym amylázu, která narušuje vazby mezi částečkami cukru ve škrobu. Jod v dezinfekci se váže pouze na škrob a vzniká tak fialové barvivo. Když jsou ale vazby mezi cukry narušeny, jod se nemá kde navázat a barvu nevytvoří. Roztok tak postupně světlá, až barva vymizí úplně.

 

Podívejte se na video s pokusem

Sdílejte!

Informace pro Vás

  • Pokusy si můžete vyzkoušet také u nás ve VIDA! Každý víkend si užijete experimenty v našich labodílnách.

Aby vám už nikdy nic neuniklo

Vymýšlíme pořád něco nového a vy o tom můžete vědět mezi prvními, stačí tady teď nechat svůj e-mail.

VIDA! Program

272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829301234

Možná hledáte