Medvědožravé ovoce
Nakrmte medvídky ovocnou šťávou
Čerstvá šťáva z některých rostlin obsahuje enzymy zvané proteázy, které odbourávají bílkoviny. To se projevuje třeba tím, že požírají gumové medvídky.
Co budeme potřebovat
- kousek kiwi nebo ananasu
- kousek zázvoru
- malé sítko
- šťáva z pomeranče
- gumoví medvídci
- skleničky dle počtu ovoce
- 1 dcl vody
Postup
1. Ovoce a zeleninu (každý druh zvlášť) najemno nastrouhejte, aby se z něj uvolnilo co nejvíc šťávy. Pomeranč můžete místo toho vymačkat. Šťávu s nastrouhaným materiálem přeceďte přes sítko do skleniček nebo kelímků.
2. Gumové medvídky ponořte na 10 minut do studené vody, aby se navlhčili.
3. Do každé nádobky se šťávou položte na dno jednoho medvídka. Jednoho medvídka dejte do obyčejné vody.
4. Vzorky nechte stát několik hodin při pokojové teplotě. Každé zhruba 2 hodiny se podívejte, jak se změnila velikost medvídků. Druhý den proveďte finální kontrolu.
Vysvětlení
Želatina je živočišná bílkovina a rostlinné proteázy ji „rozsekají“ na malé kousky, které se rozpouštějí ve vodě. Proto se želatinový medvídek ve šťávě obsahující tyto enzymy zmenšuje, až nakonec úplně zmizí. V čisté vodě medvídek jenom nabobtná a trochu změkne, ale drží tvar. Totéž se děje ve šťávě z pomeranče, kde není podstatné množství proteáz.
Informace pro Vás
- pokusy si užijete také u nás ve VIDA! každý víkend na dílničkách
- podívejte se na aktuální dílničky s pokusy →