Medvědožravé ovoce

Nakrmte medvídky ovocnou šťávou

Čerstvá šťáva z některých rostlin obsahuje enzymy zvané proteázy, které odbourávají bílkoviny. To se projevuje třeba tím, že požírají gumové medvídky.

Co budeme potřebovat

  • kousek kiwi nebo ananasu
  • kousek zázvoru
  • malé sítko
  • šťáva z pomeranče
  • gumoví medvídci
  • skleničky dle počtu ovoce
  • 1 dcl vody

Medvídci / materiál

 

Postup

1. Ovoce a zeleninu (každý druh zvlášť) najemno nastrouhejte, aby se z něj uvolnilo co nejvíc šťávy. Pomeranč můžete místo toho vymačkat. Šťávu s nastrouhaným materiálem přeceďte přes sítko do skleniček nebo kelímků.

2. Gumové medvídky ponořte na 10 minut do studené vody, aby se navlhčili.

3. Do každé nádobky se šťávou položte na dno jednoho medvídka. Jednoho medvídka dejte do obyčejné vody.

Medvídci

 

4. Vzorky nechte stát několik hodin při pokojové teplotě. Každé zhruba 2 hodiny se podívejte, jak se změnila velikost medvídků. Druhý den proveďte finální kontrolu.

Medvídci výsledek

 

Vysvětlení

Želatina je živočišná bílkovina a rostlinné proteázy ji „rozsekají“ na malé kousky, které se rozpouštějí ve vodě. Proto se želatinový medvídek ve šťávě obsahující tyto enzymy zmenšuje, až nakonec úplně zmizí. V čisté vodě medvídek jenom nabobtná a trochu změkne, ale drží tvar. Totéž se děje ve šťávě z pomeranče, kde není podstatné množství proteáz.

Sdílejte!

Informace pro Vás

  • Pokusy si můžete vyzkoušet také u nás ve VIDA! Každý víkend si užijete experimenty v našich labodílnách.

Aby vám už nikdy nic neuniklo

Vymýšlíme pořád něco nového a vy o tom můžete vědět mezi prvními, stačí tady teď nechat svůj e-mail.

VIDA! Program

272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829301234

Možná hledáte