Moka konvička
Jak funguje konvička na kávu? ▶ VIDEO
Kdo by odolal dobré a voňavé kávě hned po probuzení. Napadlo vás ale někdy, jak se káva připravuje v moka konvičce?
Podívejte se na vznik lahodného šálku kávy trochu z vědeckého pohledu.
Z čeho se konvička skládá?
Moka konvice je jeden z mnoha přístrojů k přípravě kávy. Do spodní části (A), která je opatřena přetlakovým ventilem, nalijeme dostatečné množství vody. Na nádobku s vodou umístíme trychtýř opatřený sítem (B), do kterého vsypeme hrubě namletou kávu.
Na nádobku s vodou a trychtýř s kávou našroubujeme vrchní díl (C), do kterého pomocí přetlaku putuje vyluhovaná káva. Vrchní díl je navíc opatřen jemným sítem, aby zachytil namletá kávová zrna.
Jak moka konvička funguje?
Po zahřátí se vroucí voda mění v páru, která postupně vyplňuje celý prostor spodního dílu konvičky (A). Přeměněná vodní pára totiž zabírá více místa než stejné množství kapalné vody.
Přeměnou vody na páru se v nádobě zvyšuje tlak. Skrze trychtýř (B), který má otvor až u dna spodní nádoby (A), je vroucí voda vytlačována vzhůru do konvičky (C) a to díky narůstajícímu objemu vodní páry, která neumožňuje vodě ve spodní nádobě zůstat.
Vroucí voda protéká namletou kávou a po vytlačení veškeré vody ze spodní nádoby máme hotovou kávu v horní nádobě (C).
Koukněte na video
Kde se s tímto jevem můžeme potkat?
Na podobném principu vytlačování vody pomocí rozpínající se páry fungují například gejzíry. Vodu zde v hloubce 2 000 metrů pod povrchem ohřívá zemské magma. Voda pod povrch protéká soustavou trhlin nebo prosakuje skrz pórovité horniny. V hloubce se tak nachází rezervoár, který je naplněn vodou a postupně se ohřívá. Jakmile voda dosáhne určitě teploty a tlaku, začne proudit směrem k povrchu skrz pukliny a vystřikuje ze země v podobě gejzíru.
Pár otázek k zamyšlení
❓ Jak by fungovala moka konvička v jiných nadmořských výškách, kde s rostoucí výškou klesá teplota varu?
→ Klikni pro zobrazení odpovědi
❓ Uvařili byste si kávu pomocí moka konvičky ve vesmíru nebo ve vakuu?
→ Klikni pro zobrazení odpovědi
❓ Proč pára v moka konvičce stoupá nad vodu a ne pod ni?
→ Klikni pro zobrazení odpovědi
❓ Co by se stalo, kdyby káva v trychtýři byla utěsněna natolik, že by voda nedokázala protéct skrz?