Moka konvička
Jak funguje konvička na kávu? ▶ VIDEO
Kdo by odolal dobré a voňavé kávě hned po probuzení. Napadlo vás ale někdy, jak se káva připravuje v moka konvičce?
Podívejte se na vznik lahodného šálku kávy trochu z vědeckého pohledu.
Z čeho se konvička skládá?
Moka konvice je jeden z mnoha přístrojů k přípravě kávy. Do spodní části (A), která je opatřena přetlakovým ventilem, nalijeme dostatečné množství vody. Na nádobku s vodou umístíme trychtýř opatřený sítem (B), do kterého vsypeme hrubě namletou kávu.
Na nádobku s vodou a trychtýř s kávou našroubujeme vrchní díl (C), do kterého pomocí přetlaku putuje vyluhovaná káva. Vrchní díl je navíc opatřen jemným sítem, aby zachytil namletá kávová zrna.
![]()
Jak moka konvička funguje?
Po zahřátí se vroucí voda mění v páru, která postupně vyplňuje celý prostor spodního dílu konvičky (A). Přeměněná vodní pára totiž zabírá více místa než stejné množství kapalné vody.
Přeměnou vody na páru se v nádobě zvyšuje tlak. Skrze trychtýř (B), který má otvor až u dna spodní nádoby (A), je vroucí voda vytlačována vzhůru do konvičky (C) a to díky narůstajícímu objemu vodní páry, která neumožňuje vodě ve spodní nádobě zůstat.
Vroucí voda protéká namletou kávou a po vytlačení veškeré vody ze spodní nádoby máme hotovou kávu v horní nádobě (C).
Koukněte na video
Kde se s tímto jevem můžeme potkat?
Na podobném principu vytlačování vody pomocí rozpínající se páry fungují například gejzíry. Vodu zde v hloubce 2 000 metrů pod povrchem ohřívá zemské magma. Voda pod povrch protéká soustavou trhlin nebo prosakuje skrz pórovité horniny. V hloubce se tak nachází rezervoár, který je naplněn vodou a postupně se ohřívá. Jakmile voda dosáhne určitě teploty a tlaku, začne proudit směrem k povrchu skrz pukliny a vystřikuje ze země v podobě gejzíru.
Pár otázek k zamyšlení
❓ Jak by fungovala moka konvička v jiných nadmořských výškách, kde s rostoucí výškou klesá teplota varu?
→ Klikni pro zobrazení odpovědi
❓ Uvařili byste si kávu pomocí moka konvičky ve vesmíru nebo ve vakuu?
→ Klikni pro zobrazení odpovědi
❓ Proč pára v moka konvičce stoupá nad vodu a ne pod ni?
→ Klikni pro zobrazení odpovědi
❓ Co by se stalo, kdyby káva v trychtýři byla utěsněna natolik, že by voda nedokázala protéct skrz?