Narozeninový dort
Připravte si výborný čokoládovo-karamelový dortík
Upečte si narozeninový dortík za pomoci acidobazické reakce a plazmového reaktoru.
Koukněte, jak upéct dort za 6 minut
Co budeme potřebovat
- 2 lžičky cukru
- 2 lžičky kakaa
- špetka soli
- 4 lžičky hladké mouky
- 5 lžic mléka
- 2 lžičky oleje
- ¼ lžičky kypřícího prášku do pečiva
- miska nebo hrníček na přípravu těsta
- lžička karamelového salka
- miska vhodná do mikrovlnky
- pečící papír na vyložení
Postup
1. Nejprve smícháme sypké suroviny. Do misky sesypeme cukr, kakao, mouku, sůl a kypřící prášek.
2. Směr důkladně promícháme.
3. Až nyní přilejeme olej a mléko. Vše znovu pořádně ale krátce zamícháme.
4. Polovinu těsta dáme do misky vyložené pečícím papírem.
5. Doprostřed misky s těstem přidáme lžičku karamelového salka.
6. Zakryjeme zbytkem těsta.
7. Do mikrovlnné trouby nastavené na maximální výkon vložíme misku s těstem na 2 minuty.
8. Poté vyndáme, vyklopíme, odstraníme pečící papír a nazdobíme.
❗ TIP pro servírování
Nejlépe dortík chutná ještě teplý.
Až budete tento lahodný čokoládovo-karamelový dortík servírovat, nezapomeňte své hosty upozornit, že se jedná o výsledek komplexních změn ve struktuře látek, ke kterým došlo díky acidobazické reakci a umístěním do plazmového reaktoru.
Dobrou chuť! 🎂
💡 Vysvětlení
Kypřící prášek způsobí v těstě acidobazickou reakci. Tedy reakci kyseliny a zásady.
NaHCO3 + H+ → Na+ + CO2 + H2O
Zásadu tady představuje jedlá soda, chemicky hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3). Kyselina je v této reakci zastoupená vodíkovým kationtem (H+). Po smíchání sypkých surovin s tekutými vzniká oxid uhličitý (CO2) . Plyn, který vytváří bublinky. Ty prostupují těstem a způsobují, že je dort nadýchaný.
Sdílejte!
Informace pro Vás
- Dortík jsme připravovali k 6. narozeninám VIDA! science centra, které slavíme 1. prosince.
- Ve videu se vaří v laboratoři. Každý však dobře ví, že ve skutečnosti je v laboratoři zakázáno jídlo připravovat i jíst.
Aby vám už nikdy nic neuniklo
Vymýšlíme pořád něco nového a vy o tom můžete vědět mezi prvními, stačí tady teď nechat svůj e-mail.