Odbarvení kečupu
Zjistěte, co udělá Savo s kečupem
Jednu celkem silnou zásadu doma také běžně používáme - je to Savo. Většinou ho používáme jako desinfekci nebo k bělení. Ale nyní Savo zkusíme použít pro odbarvení běžného kečupu!
Co budeme potřebovat
- úzkou sklenici (např. od oliv)
- 2 dcl kečupu
- 1 dcl Sava
- 2 dcl vody
Postup
1. Sklenici naplňte asi do poloviny kečupem a rozřeďte jej trochou vody.
2. Poté přidejte trochu čistícího prostředku Sava a pozorujte.
Vysvětlení
Kečup se vyrábí z rajčat. Ta obsahují chemickou látku – barvivo betakaroten. Po přidání Sava do roztoku kečupu dochází k jeho odbarvení (z červené barvy na bílou). Betakaroten obsahuje dvojné vazby mezi atomy uhlíku a při této reakci dochází k jejich nasycení atomy chloru (ze Sava) a vymění se.
Informace pro Vás
- Pokusy si můžete vyzkoušet také u nás ve VIDA! Každý víkend si užijete experimenty v našich labodílnách.
- ❗UPOZORNĚNÍ: Kečup naředěný savem nikdy nekonzumujte. Mohlo by dojít k podráždění hrtanu.