Rozpustit kostku ledu může někdy trvat docela dlouho. Urychlit tání můžete například teplem. Použít můžete teplo vašich dlaní. Ale máme pro vás vědecký způsob, ve kterém použijete sůl.
Co budeme potřebovat
- 2 kostky ledu
- 2 malé skleničky, do kterých se vejde kostka ledu
- v každé skleničce trochu vody (přibližně půl centimetru)
- 3 lžíce soli
Postup
- Kostky ledu vložíme do kádinek nebo skleniček, každou do jedné kádinky.
- Do jedné skleničky s kostičkou ledu nasypeme 3 lžíce soli.
- Pozorujeme, jak taje led v obou skleničkách.
- Zjistíme, že led posypaný solí taje rychleji.
Vysvětlení
Teplota tání ledu je za normálních podmínek 0 °C. Pokud do něj ale přidáme nějakou vhodnou příměs, v našem případě sůl, změníme složení ledu, který už není tvořen pouze vodou. Vznikla nová směs, ve které můžeme pozorovat rovnou dva jevy.
- Teplota tání klesne podle množství přidané soli až na přibližně -21 °C. Směs ledu a soli je tedy při teplotě 0 °C nad svou teplotou tání – led začne tát. Chvíli po přisypání soli totiž vidíme, že směs se solí taje rychleji.
- Na tento děj se spotřebovává teplo z okolí a to se projeví snížením teploty směsi. Výsledkem je směs, která má sice teplotou nižší než 0 °C, ale je z velké části roztátá. Můžeme si sáhnout na kádinky zespoda, ta se solí je studenější.
Informace pro Vás
- Pokusy si můžete vyzkoušet také u nás ve VIDA! Každý víkend si užijete experimenty v našich labodílnách.