Díky povrchovému napětí se povrch kapalin chová jako elastická fólie a snaží se dosáhnout co možná nejhladšího stavu s minimální plochou. To znamená, že se povrch tekutiny snaží dosáhnout stavu s nejmenší energií. Čím větší je povrchové napětí, tím kulatější je kapička této kapaliny.
Co budeme potřebovat
- plastový tácek
- nádobka s vodou
- mletý černý pepř
- jar
- vatové tyčinky nebo kapátko
Postup
1) Vodu vylijeme do plastového tácku a hladinu vydatně a rovnoměrně popepříme mletým pepřem.
2) Poté pomocí vatové tyčinky nebo kapátka kápneme kapičku saponátu na opepřenou hladinu vody. Sledujeme, co se bude dít.
Vysvětlení
Vodní hladina se chová jako elastická folie – proto se pepř rovnoměrně rozptýlí. Jar se snaží rozprostřít po hladině a tím pepř vytlačuje na okraj. Jar má nižší povrchové napětí než voda, proto se snižuje povrchové napětí mezi částečkami pepře a vody a pepř sráží do hloučků.
Informace pro Vás
- Pokusy si můžete vyzkoušet také u nás ve VIDA! Každý víkend si užijete experimenty v našich labodílnách.