Sopka
Zjistěte, jak spolu reagují kyseliny a zásady ▶ VIDEO
Známá kyselina je třeba ocet nebo kyselina citronová, populární zásadou je například jedlá soda. Látka, která není ani kyselá, ani zásaditá, je neutrální. Sami si možná vybavujete, že když nás pálí žáha a jsme překyselení, dáme si jedlou sodu, abychom žaludek tzv. zneutralizovali.
Nyní si vyzkoušíme podobnou reakci, během které se potká zásada a kyselina. Jdeme na to!
Co budeme potřebovat
- 100 ml octa (použijeme jako kyselinu)
- 3 lžíce kuchyňské sody (použijeme jako zásadu)
- saponát
- kelímek
- sklenice
- talíř
- alobal
- špejle
- červené potravinářské barvivo
Postup
1. Sklenici položíme do talíře, který obalíme alobalem.
2. Obalíme alobalem do tvaru kužele.
3. Na vrchu sopky vytvoříme otvor.
4. Ocet obarvíme potravinářským barvivem.
5. Sodu nasypeme do sklenice ukryté v sopce.
6. Přidáme jar a zamícháme špejlí.
7. Obarvený ocet nalijeme do sklenice k sodě a saponátu.
8. Sledujeme sopku, která chrlí červenou lávu.
Vysvětlení
Ocet (kyselina) nám zreagoval se sodou (zásada). Vznikla voda, octan sodný a také oxid uhličitý, který nám vybublal ze sklenice ven. Saponát se napění díky oxidu uhličitému a pěna uniká ven z naší sopky.