Živé vysílání plné pokusů s domácí chemií / #8
Těšte se na chemické pokusy a reakce
Prohledejte spíže a police v kuchyni a vyzkoušejte si pár pokusů s domácí chemií. Těšte se na určování pH pomocí červeného zelí, odpalte pořádnou sopku nebo zjistěte, jak moc žízniví jsou v ovocných šťávách gumoví medvídci.
Podívejte se na záznam živého vysílání plného pokusů s domácí chemií
SOPKA
➡ 100 ml octa v kelímku, 3 lžíce kuchyňské sody, saponát, sklenice, talíř, alobal, špejle, červené (jiné tmavé) potravinářské barvivo
ODBARVENÍ KEČUPU
➡ úzká sklenice (např. od oliv), 100 ml kečupu, 2 lžíce Sava, 100 ml vody
URČOVÁNÍ PH
➡ 7x malý plastový kelímek, 5 cl Sava, 5 cl octu, 5cl saponátu, 5 cl tekutého mýdla, 5 cl citronové šťávy, soda, prášek do pečiva, prázdný plastový kelímek, 2 až 3 listy červeného zelí, miska, uvařená voda, sklenice, vytisknutá pH stupnice, podle které vzorky seřadíme
KUKUŘIČNÉ KŘUPKY
➡ 2 kukuřičné křupky, 2 průhledné kelímky o velikosti 200 ml, dřevěná míchátka, voda, jódová desinfekce (Betadine nebo Iodisol)
MEDVĚDOŽRAVÉ OVOCE
➡ 5 cl šťávy z kiwi, 5 cl šťávy z pomeranče, 5 cl šťávy ze zázvoru, 5 prázdných skleniček (kelímky), gumoví medvídci z želatiny (5 medvídků od stejné barvy), 100 ml vody
PEROXID VODÍKU
➡ 1 větší brambora, lžíce bramborového škrobu, struhadlo, talíř, 3% roztok peroxidu vodíku, 2 skleničky
A CO NA TO PH?
➡ roztok jedlé sody ve sklenici (2 čajové lžičky jedlé sody + 25 ml vody), 25 ml citronové šťávy ve sklenici, špejle, nastrouhané brambory z prvního pokusu, peroxid vodíku